REFERANSLAR

ALENİLEŞTİRME NEDİR?

Alenileştirme “Herkes tarafından bilinir kılma” anlamına gelir. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunun 5 inci maddesi kapsamında yer verilen kişisel veri işleme şartlarından birisi de kişisel verinin, “ilgili kişinin kendisi tarafından alenileştirilmiş olması.”dır. Fakat “ilgili kişilerin alenileştirme iradesinin varlığı” ve “ilgili kişinin alenileştirme amacına uygun olarak” işlenmesi unsurlarının varlığı önem arz eder.

Kişisel verinin ilgili kişi tarafından alenileştirilmiş olması, her türlü amaçla gerçekleştirilecek işleme faaliyetini hukuka uygun hale getirmeyecektir. Konu ile ilgili Kurul şu örneği vermiştir; bir internet sitesi aracılığıyla aracını satışa çıkaran bir kişinin bu sitede paylaşmış olduğu iletişim bilgileri sadece aracı satın almak veya bu ilanla ilgili bilgi almak amacı ile kullanılabilecek olup, bunun dışında bir amaçla kullanılması Kanuna aykırılık teşkil edecektir.

Sosyal medya hesapları gibi mecralar üzerinden elde edilen ad-soyad, telefon numarası, e-posta adresi vb. kişisel verilerin reklam amacıyla veri sorumluları tarafından SMS/e-posta gönderilmesi de kişisel verilerin alenileştirme amacı dışında işlenmesi kabul edilmiştir. İlgili kişinin şikayeti sonucu Kişisel Verileri Koruma Kurulu bir Sigorta Şirketi hakkında 100.000 TL idari para cezası uygulanmasına karar vermiştir.