REFERANSLAR

VERBİS NEDİR?

Veri Sorumluları Siciline kayıt yükümlülüğü yerine getirilirken, Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemine (VERBİS) ilgili kişilerin kişisel verilerine ait bilgi girişi yapılmamaktadır. VERBİS’e, kişisel verilerin hangi amaçlarla işleneceği, ne kadar süreyle muhafaza edileceği, nerelere aktarılabileceği ve alınacak güvenlik tedbirleri gibi bilgiler kategorik bazda girilecektir. Dolayısıyla VERBİS, ilgili kişilere ait kişisel veri barındırmamaktadır.

Kişisel veri işleme envanterinin VERBİS’e yüklenmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

VERBİS’in kamuya açık olması nedeniyle kişisel veriler de kamuya açık hale gelmeyecektir. Kişisel veri işlemekte olan veri sorumluları, bu kişisel verilere ait veri kategorileri ve bu veri kategorileriyle yapılan işlemlerle ilgili olarak VERBİS’e bilgi girişi yapacaktır. Kamuya açık olan bu veriler kategorik bazda veriler olduğu ve bu verilerden bir gerçek kişiye ulaşma imkânı bulunmadığı için VERBİS’e kayıt ile kişisel verilerin kamuya ifşası söz konusu değildir.

Kurulun yayımlamış olduğu 2019/387 sayılı Kararda, yurt dışında yerleşik olan tüm veri sorumlularının Sicile kayıt olacağı hükmü bulunmaktadır. Bu nedenle, yurt dışında yerleşik veri sorumluları için, çalışan sayısı ve mali bilanço gibi herhangi bir istisna kriteri söz konusu değildir.