REFERANSLAR

VERİ YOK ETME NEDİR?

Kişisel verilerin herhangi bir şekilde erişilemez, geri getirilemez ve tekrar kullanılamaz hale getirilmesi işlemine kişisel verileri yok etme denir.

Kişisel verilerin yok edilmesi için, verilerin bulunduğu tüm kopyaların tespit edilmesi gerekir. Ayrıca verilerin bulunduğu sistemlerin türüne göre tabloda yer verilen yöntemlerden bir ya da birkaçının kullanılmasıyla tek tek yok edilmelidir.

Sayılan ortamlara ek olarak arızalanan veya bakıma gönderilen cihazlarda yer alan kişisel verilerin yok edilmesi işlemleri ise şu şekilde gerçekleştirilir (KVKK); -İlgili cihazların bakım, onarım işlemi için üretici, satıcı, servis gibi üçüncü kurumlara aktarılmadan önce içinde yer alan kişisel verilerin uygun yöntemlerden bir ya da birkaçı kullanılmak suretiyle yok edilmesi, -Yok etmenin mümkün ya da uygun olmadığı durumlarda, veri saklama ortamının sökülerek saklanması, arızalı diğer parçaların üretici, satıcı, servis gibi üçüncü kurumlara gönderilmesi, -Dışarıdan bakım, onarım gibi amaçlarla gelen personelin, kişisel verileri kopyalayarak kurum dışına çıkartmasının engellenmesi için gerekli önlemlerin alınması, gerekir.