Kişisel Verileri Koruma Kurulu başkanı Faruk Bilir geçtiğimiz günlerde son derece önemli açıklamalarda bulundu. Bilir, COVID-19 salgını sebebiyle birçok iş yerinin evden çalışmaya başlaması üzerine birçok iş ve işleyişin de dijital ortam üzerinden gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Bilir'in açıklamalarına göre evden çalışan kişiler açısından veri güvenliğine yönelik tüm idari ve teknik tedbirlerin alınmasının yanında alınabilecek kişisel önlemler;

Tüm platformlar için güçlü parolalar oluşturma,

Parolaların yetkisiz kişilerle paylaşılmaması,

Bir uygulama için oluşturulan parolayı başka bir uygulama veya e-posta adresi için kullanmama,

Kullanılan tüm uygulamaların gizlilik ve güvenlik politikalarını dikkatlice okuma,

Kaynağı bilinmeyen, sahte ve güvenliğinden emin olunmayan uygulamaların kullanılmaması,

Hangi verilere erişim izni istendiğinin incelenmesidir diyebiliriz.

Evden çalışma sürecinde telekonferans, video konferans gibi iletişim yöntemlerine yönelimin artması üzerine, bu alanların kötü niyetli kişi veya gruplarca istismar alanı olarak görüldüğünü söyleyen Bilir, kişisel veri güvenliğinin gözetilmesi gerektiğini vurguladı. Bilir açıklamasının devamında yukarıda kolay ve birkaç adımda gerçekleştirilebilecek önlemlerin ihmal edilmesi durumunda meydana gelebilecek güvenlik açıklarının telafi edilemeyecek zararlara neden olabileceğini aktardı.

Evden Çalışırken Tehlikeli Bir Durum Olduğunu Nasıl Anlarız?

KVKK Başkanı Faruk Bilir aşağıdaki uyarılara dikkat çekti;
 
Konferans daveti veya dosya paylaşımı esnasında siber saldırganlar paylaşım süsü vererek birtakım zararlı linkler gönderebilmektedir. Bu sebeple kaynağı belirsiz bir link ile karşılaşıldığında gerek e-posta gerekse diğer anlık iletişim uygulamaları aracılığıyla gelen "linkler" hemen açılmamalıdır. Link incelenmeli, linkin doğru kaynaktan gelip gelmediği kontrol edilmelidir. Kötü niyetli üçüncü kişiler, kurum ve kuruluşları, kişileri, logoları, e-posta adreslerini, sosyal medya hesaplarını ve hatta paylaşımları dahi taklit ederek birtakım kişisel verileri ele geçirebilir. Bu sebeple doğruluğu teyit edilmeyen içeriklere itibar edilmemeli, mümkün olduğunca dikkatli davranılmalıdır.
 
Bilir, açıklamasında sosyal medya kullanımı konusuna da değindi!
Başkan Faruk Bilir yaptığı açıklamada sosyal medya kullanımı konusuna da değindi. Kişilerin sosyal medya paylaşımında bulunurken "veri mahremiyeti" hususunu gözetmeleri, paylaşımlarda yanıltıcı içeriklerden uzak durulması gerektiğini söyledi. Bilir, ayrıca "resmi makamlarca doğruluğu teyit edilmiş bilgilerin dikkate alınması"na yönelik uyarıda da bulundu.
Veri güvenliği takipçi sayısından daha önemlidir!
KVKK Başkanı Faruk Bilir takipçi sayıları konusunda aşağıdaki hususlara dikkat çekti;

"Kişisel verilerimizin güvenliği, takipçi ve beğeni sayımızdan çok daha önemlidir. Sosyal medya başta olmak üzere, birçok platformda birtakım algoritmalar aracılığıyla kişiler çeşitli konularda yönlendirilebilmektedir. Bu durum, kişisel verilerin ve kişinin mahremiyet hakkının korunması gerekliliğini de gündeme getirmektedir. Bireyler olumlu amaçlarla işlenen kişisel veriler sebebiyle fayda görebilirken, kişisel verilerin hukuka aykırı şekilde işlenmesi sebebiyle maddi veya manevi zarar ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu duruma karşı hazırlıklı olabilmek için farkındalık düzeyimizi artırmalıyız. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu bireylere verileri üzerinde söz sahibi olma imkanı sağlamış, getirdiği haklar vasıtasıyla kişilere kontrol ve denetim yetkisi vermiştir. Sahip olduğumuz hakları öğrenerek bu hakların takipçisi olalım. Çünkü kişisel veri güvenliği kişinin kendisiyle başlar."

Editör: TE Bilişim