Kişisel Verilerin Korunması Kapsamında KVKK ve İTÜ İşbirliği Yapacak!

“Yapay zeka insan onurunu merkeze alan bir anlayışla kullanılmalı”

Kişisel Verilerin Korunması Kapsamında KVKK ve İTÜ İşbirliği Yapacak!

Kişisel Verileri Koruma Kurumu; İstanbul Teknik Üniversitesi ile kişisel verilerin korunması, veri mahremiyeti ve veri güvenliği ile alakalı yeni bir protokol imzaladı. KVKK Başkanı Faruk Bilir, imzalanan protokol ile alakalı bazı açıklamalarda bulundu. Artık İTÜ ve KVKK arasında kişisel veri güvenliğine dair projeler yürütülecek, ortak çalışmalar ve yayınlar yapılacak.

Yapılacak çalışmalar yapay zeka teknolojisine ilişkin çalışmalara da katkı sağlayacak. Bilir açıklamasında bu işbirliği sürecinin KVKK'ya akademik katkılar sağlayacağına da değinerek, “Veri mahremiyetini içerecek şekilde veri temelli ekonominin önünü açacak yapay zeka ve veri bilimi uygulamaları geliştirerek Kuruma akademik açıdan katkı sağlamayı amaçlıyoruz. KVKK ile yapay zeka kapsamında kişisel verilerin korunması, veri mahremiyeti ve güvenliği konusunda, kişilerin temel hak ve özgürlüklerini koruyacak ulusal veya uluslararası projeler geliştireceğiz.” ifadelerini kullandı. İTÜ öğrencilerinin de KVKK kapsamında bilgilendirilmesi amaçlanan ortak çalışmalarda KVKK ile ortak bildiri, makale ve raporlar gibi bilimsel çalışmalar yapılacak.

KVKK resmi web sitesinde yayımlanan işbirliği duyurusu aşağıdaki şekildedir;
 

 

KVKK ve İTÜ’den Yapay Zeka ve Veri Bilimi Konularında İş BirliğiKişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), yapay zeka ve veri bilimi konularında iş birliği yapmak üzere protokol imzaladı. KVKK Başkanı Prof. Dr. Faruk BİLİR, yapay zeka teknolojisinin hız kazandığı bir dönemde, İTÜ ile imzalanan protokolün önemli olduğunu ifade etti.

İstanbul Teknik Üniversitesi Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında, iki kurum arasında kişisel verilerin korunması, veri mahremiyeti ve veri güvenliğine ilişkin olarak ortak çalışmalar ve yayınlar yapılması, ulusal ve uluslararası projeler yürütülmesi ve eğitim ve öğretim konularında iş birliği yapılması hedefleniyor.

“İTÜ’nün sağlayacağı akademik ve teknik katkıdan memnunuz”

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir ise yapay zekanın, nesnelerin internetinin, blokzincirin ve büyük verinin konuşulduğu; dijital dönüşüm süreçlerinin gün geçtikçe hız kazandığı bir dönemde ülkemizin ilk teknik üniversitesi olan İTÜ ile imzalanan protokolün önemli olduğunun altını çizdi.

Protokol kapsamında yapılacak faaliyetler ile üniversite öğrencilerinin kişisel verilerin korunması konusunda farkındalık düzeylerinin artacağını söyleyen Prof. Dr. Bilir, yapay zeka uygulamaları kapsamında veri mahremiyetinin sağlanması ile veri güvenliği ihlal tespitleri gibi konularda üniversitenin sağlayacağı akademik ve teknik katkılardan memnuniyet duyduğunu belirtti.

“Yapay zeka insan onurunu merkeze alan bir anlayışla kullanılmalı”

KVKK Başkanı Prof. Dr. Bilir, bilişim teknolojileri alanında en çok konuşulan konuların başında gelen yapay zeka teknolojisinin ülkemize ve dünyaya son derece önemli katkılar sağlayacağını fakat bu teknolojinin insan onurunu merkeze alan bir anlayışla kullanılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Ülkemizin de içinde bulunduğu dijital dönüşüm sürecinin temel unsurlarından birisi veri güvenliğidir. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu veriden değer üretebilen teknolojilerin kullanılmasına karşı değildir. Aksine bu süreçte kişisel verilerin korunması hususunda teknolojinin sağladığı imkânlardan yararlanılması taraftarıdır.”

İTÜ, KVKK’ya akademik katkı sağlayacak

Protokolün iki yıllık bir süreyi kapsadığını söyleyen İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, kişisel verilerin korunması konusunda düzenleyici kurum olan KVKK ile yapılan iş birliğinin önemine işaret etti. Her geçen gün büyüyen veri ağıyla birlikte ortaya çıkan veri güvenliğine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Karaca, “Veri mahremiyetini içerecek şekilde veri temelli ekonominin önünü açacak yapay zeka ve veri bilimi uygulamaları geliştirerek Kuruma akademik açıdan katkı sağlamayı amaçlıyoruz. KVKK ile yapay zeka kapsamında kişisel verilerin korunması, veri mahremiyeti ve güvenliği konusunda, kişilerin temel hak ve özgürlüklerini koruyacak ulusal veya uluslararası projeler geliştireceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Öğrenciler kişisel veriler konusunda bilinçlendirilecek

Protokol kapsamında atılacak adımlara ilişkin bilgi veren Rektör Prof. Dr. Karaca, öğrencilerin kişisel verilerinin korunması konusunda farkındalığını artıracaklarını belirterek şöyle konuştu: “Çift taraflı protokol kapsamında akademik içeriği de zenginleştirerek, geleceğin en önemli konuları arasında yer alan kişisel verilerin korunması hakkında bilinçlendirme çalışmaları da hayata geçireceğiz. Veri güvenliğinin demokratik toplumların vazgeçilmez unsurları arasında yer aldığı gerçeğinden hareketle, KVKK ile ortak bildiri, makale ve raporlar gibi bilimsel çalışmaları hedefliyoruz. Ayrıca kamu ve özel kuruluşlar için de bilgilendirici rehberler hazırlayacağız.”

Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2022, 15:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER