2019 yılı verilerine göre yıllık çalışan sayısı 50'nin altında ya da yıllık mali bilançosu 25 milyonun altında olan veri sorumluları için Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemine kayıt tarihi 30 Eylül olarak belirlenmişti. Kişisel Verileri Koruma Kurumu'nun VERBİS son kayıt tarihlerini ertelememesi üzerine ilgili veri sorumlularını sicile kayıt heyecanı sardı. Konuyla alakalı en çok merak edilen konulardan birisi de irtibat kişisinin kim olması gerektiği, nasıl atandığı, dışarıdan birisinin irtibat kişisi atanıp atanamayacağı.

Bu yazımızda irtibat kişisi ile alakalı merak edilen soruları yanıtlayacağız.

İrtibat Kişisi Kimdir?

İrtibat kişisi VERBİS kayıt işlemlerini takip edecek, veri sorumlusu ile ilgili kişi veya Kişisel Verileri Koruma Kurumu arasındaki iletişimi sağlayacak kişidir. İrtibat kişisi veri sorumlusu tarafından atanır.  İrtibat kişisi, Türkiye’de yerleşik ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 18 yaşını geçmiş bir gerçek kişi olmalıdır. Belirtmemiz gereken bir diğer husus ise, her ne kadar işlemleri veri sorumlusunun verdiği yetki doğrultusunda irtibat kişisi yapacak olsa da; 6698 sayılı Kanun kapsamındaki yükümlülük ve yaptırımlar açısından sorumluluk irtibat kişisinde değil bu tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili organ üzerindedir.

Gerçek Kişi Veri Sorumlusu ile İrtibat Kişisi Aynı Olabilir mi?

Gerçek kişi veri sorumlusu kendisini irtibat kişisi olarak atayabilir. Örneğin kendi muayenehanesi olan bir diş hekimi kendisini irtibat kişisi atayabilir.

Tüzel Kişi Veri Sorumlusu İrtibat Kişisini Dışarıdan Atayabilir mi?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere bir tüzel kişi veri sorumlusu, şirket içinden veya dışından bir kişiyi Türkiye’de yerleşik ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir gerçek kişi olmak şartıyla irtibat kişisi olarak atayabilmektedir.  Dışarıdan birinin irtibat kişisi olarak atanmasında yanlış bir durum söz konusu değildir.  İrtibat kişisinin, veri sorumlusunun çalışanı olmasına gerek yoktur. Fakat irtibat kişisi dışarıdan da olsa şirketin her faaliyetine hakim olmalı, iş akışları konusunda bilgili olmalıdır.

Bir Gerçek Kişi Veri Sorumlusu Başka Bir Veri Sorumlusu Tarafından İrtibat Kişisi Olarak Atanabilir mi?

Veri sorumlusu olan bir gerçek kişi, aktif olarak bir irtibat kişisi olmaması durumunda, başka bir veri sorumlusunun irtibat kişisi olarak atanabilir. Örneğin gerçek kişi veri sorumlusu olan bir avukat, başka bir gerçek veya tüzel kişi veri sorumlusu tarafından irtibat kişisi olarak atanabilir.

Bir Kişi Birden Fazla Kişinin İrtibat Kişisi Olabilir mi?

Bir kişi aynı anda birden fazla kişinin irtibat kişisi olamamaktadır.

Bir Veri Sorumlusunun Birden Fazla İrtibat Kişisi Olabilir mi?

Bir veri sorumlusunun birden fazla irtibat kişisi olamaz.

İrtibat Kişisi Sonradan Değiştirilebilir mi?

Veri sorumlusu istediğinde irtibat kişisini değiştirebilir.

Görüldüğü üzere Türkiye’de yerleşik ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 18 yaşını geçmiş, ilgili şirketin tüm süreçlerine hakim bir gerçek kişi veri sorumlusu tarafından irtibat kişisi olarak atanabilir. Fakat bir gerçek kişi aynı anda birden fazla kişinin irtibat kişisi olamamaktadır.

 

Editör: TE Bilişim