Google, arama sorgularının rızaları alınmaksızın reklamcılar veya diğer üçüncü taraflar ile paylaşıldığını iddia eden kullanıcılar tarafından açılan ve uzun süredir devam etmekte olan bir davada 23 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Anlaşma, arama sorgularının paylaşımı hakkında Şirket'in kullanıcılara ek bilgilendirmelerde bulunmasını da gerektiriyor.

Alphabet Inc. şirketine ait Google, arama motorunun sorgularını izinleri olmadan reklamcılar veya diğer üçüncü taraflarla paylaştığını iddia eden tüketiciler tarafından açılan ve uzun süredir devam eden bir davayı çözmek için 23 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Kişisel Verilerin Korunmasıyla İlgili Seçilmiş Güncel Gelişmeler 27 Kişisel Verilerin Korunmasıyla İlgili Seçilmiş Güncel Gelişmeler 27

Önerilen uzlaşma ayrıca Google'ın tüketicilere arama terimlerinin paylaşımı hakkında ek açıklamalar yapmasını gerektiriyor.

Mahkeme onayına ihtiyaç duyan anlaşma, Kaliforniya'da son 12 yıldır federal mahkemelerde devam eden gizlilik odaklı tüketici toplu davasına son verecek.

Tüketiciler, bir Google kullanıcısı arama sonuçlarındaki bir bağlantıya tıkladığında, sitenin girilen arama terimlerini üçüncü taraflarla paylaştığını ve potansiyel olarak arama yapan kişi hakkındaki kişisel bilgileri açığa çıkardığını iddia ediyordu. Davaya göre reklam verenler, tüketicileri belirli bir sayfaya hangi arama terimlerinin yönlendirdiğini görmek için Google'a ödeme yapıyor.

Davada, Google'ın veri paylaşımının hem internet servis sağlayıcıları tarafından tutulan kayıtlara erişimi düzenleyen federal bir yasa olan Saklı İletişim Yasası'nı hem de Kaliforniya'daki eyalet yasalarını ihlal ettiği iddia edildi.

Google uzlaşmaya ilişkin yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Şirket 2013 yılında davayı 8.5 milyon dolara çözmeyi kabul etmiş, ancak ABD Yüksek Mahkemesi'nin Spokeo Inc. v. Robins davasında tüketicilerin dava açmak için ne tür zararlar göstermesi gerektiğine ilişkin kararı ışığında anlaşma iptal edilmişti.

Google, verilerin kişinin bireysel kimliğiyle ilişkili olmadığından arama terimlerinin bu şekilde paylaşılmasının mahremiyet ihlali olmadığını söylüyor. Dava sonuçlandığında, Google’ın arama verilerinin üçüncü kişi ya da kurumlarla paylaşıldığına dair açıklamaları eklemesi bekleniyor. Uzlaşma hâlâ mahkeme onayını bekliyor.

Editör: Elif Kosedag