Kişisel Verilerin Korunmasıyla İlgili Seçilmiş Güncel Gelişmeler 26 Kişisel Verilerin Korunmasıyla İlgili Seçilmiş Güncel Gelişmeler 26

Fransa'da, çocukların çevrim içi ortamda korunmasını sağlamak amacıyla, sosyal medya platformlarında kullanıcıların yaşlarının doğrulanmasını ve 15 yaşın altındaki kullanıcılara yönelik olarak ebeveyn rızası alınmasını zorunlu kılan yasa onaylandı. Çocukların ekran karşısında geçirdikleri sürenin azaltılmasına ve siber zorbalık gibi eylemlerden korunmalarına yardımcı olmasının amaçlandığı belirtilen "dönüm noktası" niteliğindeki Yasa'nın "mümkün olan en kısa sürede uygulanacağı" ifade edildi.

Yeni yasa, sitelerin Fransız Arcom düzenleyicisi tarafından belirlenen yönergelere uygun teknik çözümler kullanarak, 15 yaşın altındaysa bir kullanıcının ebeveyninin veya vasisinin onayını almasını açıkça gerektirecektir.

Yasayı ihlal eden sosyal medya firmaları küresel gelirlerinin yüzde 1'ine kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Yasa ayrıca ebeveynlerin 15 yaşından küçük çocuklarına ait hesapların askıya alınmasını talep etmelerine izin verecek ve sitelerin çocukların platformda geçirdikleri zamanı sınırlandıracak araçlar sunmasını gerektirecek.

Editör: Elif Kosedag