Veri Sorumluları; işledikleri kişisel verilerin kanundışı yollarla üçüncü kişilerin eline geçmesi halinde bu durumu en kısa süre içerisinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu'na ("KVKK") bildirmekle yükümlüdür. Haberimize konu olan Arçelik A.Ş. tarafından Kurula iletilen ihlal bildiriminde Arçelik Bizbize mobil uygulama ve internet sitesinin barındırıldığı tedarikçi sistemlerinde tespit edilen bir güvenlik zafiyeti dolayısıyla kişisel verilere yetkisiz erişim sağlanması ile ihlalin gerçekleştiği belirtilmiştir. KVKK'ya iletilen ihlal bildirimi sonrası KVKK konu ile ilgili gerekli incelemeleri başlatmış; KVKK'nın resmi internet sitesinde sürece ilişkin duyuru yayımlanmıştır.

KVKK tarafından yayımlanan ihlal bildirimi aşağıdaki şekildedir;

Üniversite'de Whatsapp Mesajları Ele Geçirildi. KVKK İhlal Kararı Verdi! Üniversite'de Whatsapp Mesajları Ele Geçirildi. KVKK İhlal Kararı Verdi!

Kamuoyu Duyurusu (Veri İhlali Bildirimi) – Arçelik A.Ş.

Bilindiği üzere, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun “Veri güvenliğine ilişkin yükümlülükler” başlıklı 12’nci maddesinin (5) numaralı fıkrası “İşlenen kişisel verilerin kanuni olmayan yollarla başkaları tarafından elde edilmesi hâlinde, veri sorumlusu bu durumu en kısa sürede ilgilisine ve Kurula bildirir. Kurul, gerekmesi hâlinde bu durumu, kendi internet sitesinde ya da uygun göreceği başka bir yöntemle ilan edebilir.” hükmünü amirdir.

Veri sorumlusu sıfatını haiz Arçelik A.Ş. tarafından Kurula iletilen veri ihlal bildiriminde özetle;

  • Veri sorumlusunun anlaşmalı olduğu bayi ve yetkili servis çalışanlarının satış hedefleri kapsamında ek menfaat niteliğinde ödül kazandıkları, Arçelik Bizbize mobil uygulama ve internet sitesinin barındırıldığı tedarikçi sistemlerinde tespit edilen bir güvenlik zafiyeti dolayısıyla kişisel verilere yetkisiz erişim sağlandığı,
  • İlgili sistemlerin kod ve mülkiyet sahipliğinin veri işleyende bulunduğu, veri sorumlusunun yalnızca kullanım imkanına sahip olduğu bir modelle hizmet aldığı,
  • Yetkisiz kişiler tarafından admin paneline erişim sağlandığı ve Almanya’da görünen bir IP adresine kişisel verilerin alındığının tespit edildiği,
  • İhlalden etkilenen ilgili kişi gruplarının bayi ve yetkili servis çalışanları olduğu,
  • İhlalden etkilenen kişisel verilerin Kimlik (ad, soyadı, TCKN, unvan, doğum tarihi, cinsiyet), İletişim (elektronik posta adresi, GSM numarası), İşlem Güvenliği (LDAP (Lightweight directory access protocol) kodu (verinin tutulması ve erişim doğrulaması için kullanılan koddur) ve kullanıcı şifresi, kayıt ve güncelleme tarihi, son giriş tarihi, hesabının aktiflik durumu, cihaz modeli, versiyonu ve işletim sistemi bilgisi, uygulama versiyon bilgisi, bildirim izin durumu), Diğer (sistem kapsamında, bayi ve yetkili servis çalışanlarının puan kazanım ve harcama bilgileri, uzmanlık, eğitim, işe başlama tarihi, ilgili kişinin şahsi bilgileri olmamakla beraber çalışmakta olduğu bayi ve mağazasının kodu, adı ve adresi) olduğu
  • İhlalden etkilenen ilgili kişi sayısının tahmini 30.373 kişi olduğu,
  • İlgili kişilerin veri sorumlusunun başvuru panelinden (https://privacyportal-eu.onetrust.com/webform/1ee6a6ce-9b09-49bd-b9e4-a3544706c63e/6361bf5f-8fd5-4af5-8c3a-6cd46cddca1b) bilgi alabilecekleri

bilgilerine yer verilmiştir.

Konuya ilişkin inceleme devam etmekle birlikte, Kişisel Verileri Koruma Kurulunun 01.06.2023 tarih ve 2023/978 sayılı Kararları ile söz konusu veri ihlal bildiriminin Kurumun internet sayfasında ilan edilmesine karar verilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Editör: Elif Kosedag