Yanlış E-Posta Adresi 

Sahte e-postalar tanıdığınız veya temas halinde olduğunuz kişi ve kuruluşlardan gönderiliyormuş izlenimi verebilir. Dolayısıyla e-posta adresinin doğru kullanıcı adı ve doğru uzantı ile gelip gelmediğini kontrol etmek gerekir. Tanımadığınız kişi veya kuruluşlardan gelen e-postalarda ise sıradışı görünen kullanıcı adları ve uzantıları göz önünde bulundurarak hareket ediniz. 

Yazım Hataları 

Tanınmış veya iyi bilinen kurum kuruluşlardan yazım hataları, harf eksiklikleri ve imla yanlışları dikkat çekici boyutta olan, ciddiyetten uzak e-postalar alma ihtimalimiz son derece düşüktür. Dolayısıyla yazım hataları dikkat çeken e-postalara şüpheyle yaklaşınız.

Şüpheli Linkler 

Şüpheli linklere dikkat ediniz. Sahte e-postlarda kullanıcı kişiye parolasının dolduğu bilgisi verilerek parola değişikliği için bir link gönderilir. Kullanıcı kişi bu link aracılığıyla daha önce hazırlanan ve orjinaline benzeyen sahte web sitesindeki parola ekranına yönlendirilebilir. Kötü niyetli kişiler parolanızı ele geçirdikleri taktirde internet aracılığı ile sizin adınıza bağış toplama ve borç para isteme gibi girişimlerde bulunabilirler.

Panik ve Endişe Verici İfadeler 

Çeşitli ifadeler kullanarak sizi panik ve endişeye sevk eden ve bu çercevede; bilgilerinize ulaşmaya çalışan, internet bağlantısına yönlendiren ve arama yapmanızı isteyen e-posta içeriklerinden uzak durunuz.

Asılsız Ödül ve İndirim Bilgileri 

Kişisel Verileri Koruma Kurumu Deepfake Bilgi Notu Yayımlandı! Kişisel Verileri Koruma Kurumu Deepfake Bilgi Notu Yayımlandı!

Bazı sahte e-postalarda çeşitli firmalar taklit edilerek gerçek olmayacak kadar dikkat çeken ödül ve indirim bilgileri sunulabilir. Bu durumda gerçek indirim bilgisini sahte olanından ayırt etmek için ilgili firmayla direkt temasa geçerek doğruluğunu teyit edebilirsiniz. 

Kişisel Veri Talebi

Kötüniyetli kişilerin sahte e-postalar göndermesinin asıl sebebi kişisel verilerinizi ele geçirmektir. Bu nedenle sahte e-postalar aracılığıyla kimlik numaranız, adresiniz, finansal bilgileriniz ve sosyal ağ hesaplarınızın bilgileri gibi kişisel veri niteliği taşıyabilecek bilgileriniz istenebilir. Hatta bazı işlemleri yapabilmeniz için kişisel bilgilerinizi güncellemeniz gerektiği söylenebilir. Sahte e-postalar aracılığıyla gelebilen bu tür talepleri olumlu karşılamadan önce orjinal kaynakla iletişime geçerek doğrulayınız. 

Untitled

Editör: Elif Kosedag