Gelir İdaresi Başkanlığı, resmi web sitesinden yayımladığı duyuru ile; sundukları hizmetlere ilişkin kullanıcı kodu, şifre, ve elektronik imza araçlarının güvenliğinden mükelleflerin sorumlu olduğunu bildirdi.

Bilindiği üzere teknolojinin gelişmesi ile birlikte, bir çok kamu kurumu, vermiş oldukları hizmeti internet üzerinden sunmaya başladı. İlgili kişiler sisteme giriş sağlarken, kendilerine atanan kullanıcı adı, şifre ve E-imza ile giriş yapmaktalar. Gelir İdaresi Başkanlığı da vatandaşlara sağladığı bir çok hizmeti elektronik sistem üzerinden yönlendirdiği için, bahsedilen bilgiler ile erişime sunulan bilgi ve hizmetlerin yetkisiz kişilerce kullanımının veya kişisel veriler ile mali bilgilere üçüncü kişilerin erişiminin engellenmesine yönelik adımlar atmak durumundadır.

Gelir İdaresi Başkanlığının duyurusuna göre, söz konusu güvenlik bilgilerinin güvenli ortamlarda saklanması, kullanım, korunma ve yetkisiz kişiler ile paylaşılmaması sorumluluğu mükelleflere yüklenmiştir. Bu bilgilerle sisteme giriş sağlama yükümlülüğü bulunan mükellefler kişisel verilerin korunması kapsamında, ilgili bilgileri kesinlikle üçüncü kişiler ile paylaşmamalıdır.

5.02.2020 tarihinde, Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sitesinde yayımlanan duyuru aşağıdaki şekildedir;
 

 

Kullanıcı Kodu, Şifre Ve Elektronik İmza Araçlarının Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar Hakkında Duyuru

Gelişen bilgi teknolojileri ile birlikte Başkanlığımızca sunulan hizmetlerin büyük bölümü elektronik ortama taşınmış bulunmaktadır. Elektronik ortamda sunulan hizmetlerimiz için tarafınıza tahsis edilen “Kullanıcı Kodu”, “Şifre” ya da “elektronik imza araçları (mali mühür, e-imza)” ile işlem yapılabilmektedir.

Tarafınıza tahsis edilen güvenlik bilgileri ile erişiminize sunulan bilgi ve hizmetlerin yetkisiz kişilerce kullanımının veya kişisel veriler ile mali bilgilere üçüncü kişilerin erişiminin engellenmesini sağlamak önem arz etmektedir. Söz konusu güvenlik bilgilerinin güvenli ortamlarda saklanması, kullanım, korunma ve yetkisiz kişiler ile paylaşılmaması sorumluluğu mükelleflerimize aittir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

 

 

Editör: TE Bilişim